Ziyaeddin GÜREL
Makine Mühendisi

Aynı Motordan Fazla Beygir Nasıl Alınır? Alınır mı?

Volkswagen gibi, Reina gibi firmalar aynı motora sahip ama farklı güçteki motorların neden üretiyorlar? Bunlar tamamen bir pazarlama stratejisi mi yoksa gerçekten bu motorlar arasında farklar var mı? BBC’den bunlardan bahsedeceğim. Bundan yaklaşık 10 15 yıl önceye kadar otomobil firmaları genellikle atmosferik motorlar kullanıyorlardı ve atmosferik için motor hacmi arttıkça güç de artıyor anlamına geliyordu. Motor hacmini büyüttüğünü zaman içeri daha fazla hava çekebiliyorsunuz anlamına geliyor. Daha fazla hava ile birlikte daha fazla yakıt gönderip daha fazla güç elde edebiliyorsunuz. Hatta Mercedes Benz gibi markalar dilik model isimlendirilmesi motor hacmine göre yapıyordu. Mesela denemeyin. 46 modellerine baktığınız zaman 3 28 alıyorsanız bu 3 serisinin 2.8 litre motorlu bir otomobili olduğunu ya da 3 30 alıyorsanız bu 3 serisinin 3 litre motorlu bir otomobili olduğunu gösteriyordu. Arada bazı istisnaları olsa da motor hacmi ile birlikte model de belirtiliyordu. Ama sıklaşan emisyon kuralları, yakıt tüketimini düşürme istekleri nedeniyle artık çoğu otomobil üreticisi Turbo ya geçti. Turbo otomobillerde durum biraz daha farklı. Piyasada gördüğümüz otomobillerin çoğunda aynı motor hacmine sahip olmasına rağmen farklı güçlerde varyasyonlar ortaya çıkıyor. Örneğin Volkswagen’de bir 4 TSI motor alacağınız zaman 125 beygirlik, 140 beygirlik, 160 180 beygirlik gibi varyasyonlar ve aynı şeyler diğer markalar için de geçerli. Ve bazı kullanıcılar bunu şu şekilde yorumluyor Bir 5 ay otomobil alacak örneğin bir 5 diyeceğin 90 beygirlik var. 110 belgelediği var bakıyor. İkisi de 1/5, ikisi de dizel. İkisi de değil. Demek ki fabrikadan çıkarken aynı motor sadece bir pazarlama stratejisi olsun diye daha fazla paraya satabilmek için aynı motoru kısıt güçte. Bir de daha yüksek güçte piyasaya sürüp daha fazla para kazanmayı amaçlıyorlar diye düşünüyor ve diyor ki Ben bunu aldıktan sonra bir yazılım yaparım.

 

 

Nasılsa birebir aynı motor, aynı güce ulaşıp aynı şekilde kullanabilirim. Bu şekilde de aynı otomobile daha ucuza sahip olmuş olurum şeklinde bir düşünceye sahip. Ancak bu çoğunlukla doğru değil. Aynı motorun farklı güçteki varyasyonları arasında fiziksel olarak da bazı farklar mevcut. Bunlardan bazılarını örnek verecek olursak, az önce bahsettiğim grupta kullanılan bir 5 şeyin aslında 3 farklı varyasyonu var. 70 beygirlik, 90 beygirlik ve 110 beygirlik olmak üzere bir Vesti alabiliyorsunuz. Noksanlıklar 110 arasında baktığımız zaman aslında bayağı bir fark var. Bunlardan bir tanesi ikizinin. Turbo su birbirinden oldukça farklı. Ikisi de Borg firması tarafından üretiliyor ama 110 nokta değişken. Etkili bir turbo kullanılırken 90 beygirlik de ve iskelete sahip standart bir turbo kullanılıyor. Bu da değişken geometri. Turbo nedir diye merak ediyorsanız ben sağ üst köşedeki iyi butonuna tıklayıp oradaki açılan listeden bu videoları da izleyip öğrenebilirsiniz. İkincisi 100 onluk da yine daha büyük bir inter kovulur bulunuyor. Daha fazla turbo basıncıyla beslendiği için daha fazla da soğutmaya ihtiyaç duyuyor. Intel kulları da o yüzden biraz daha büyük. Aynı zamanda yakıt sisteminde de bazı değişiklikler var. Aynı yakıt pompasının kullanıyor olmasına rağmen 100 onluk da daha yüksek bir yakıt basıncına çıkılıyor. Bunu da yakıt basıncını ayarlayan bir regülatör var. Bu iki motorda farklı olduğu için daha yüksek basınç altında çalışıyor. Motorda ki bu kadar parça değişimi ve güç değişimi yüzünden olanları da farklı noksanlık da tek kütleli biblolar kullanılırken 100 onluk da çift kütleli bir olan kullanmıyor. Hem titreşimi azaltması için hem de motorun güçlendirilmiş versiyonuna uygun olması için 1 dediği de 68’lik bir versiyon var.

 

 

Bunun turbo su 91 ilgiliye oldukça yakın ama yine de parça numarası aynı değil. Yine botlar tarafından üretiliyor. Ama biraz daha farklı bir turbo ve daha düşük basınç altında çalışıyor. Aynı zamanda bu motorda inter kovulur da bulunmuyor. O yüzden bu üç varyasyonu baktığımız zaman aslında birbirlerinden oldukça farklı. Bir diğer örnek de Volkswagen. Gruptaki 125 ve 140 beygirlik 1/4 motorlar 140 beygirlik da aynı şeyde olduğu gibi 125 kıyasla daha büyük bir turbo bulunuyor. Bu da tabii ki yine daha fazla turbo basıncı ve daha fazla güç anlamına geliyor. Bunun yanında değişken varsam anlamaları arasında fark var. Beşlik olan versiyonda sadece emme tarafında değişken şubatlar bulunuyor. 100 40’lar baktığımızda hem emme hem de egzoz tarafında değişken zamanlamayı supap ayarlaması var. Bu şekilde her devirde daha düzgün bir turbo basıncı ve daha yüksek bir emiş basıncı elde etmeyi amaçlıyorlar. Bu sayede tabii ki güç de artmış oluyor. Motorlar arasındaki bu fark şanzımana da yansıyor. İkisinin çıkış güçleri ve tortuları farklı olduğu için şanzıman da da değişiklikler oluyor. %25’lik versiyonunda 200 metre torka dayanan DSG şanzıman kullanılırken, 140 kılıkta 250 Newton metre torka kadar değerlendiren bir de. Şanzıman var doğal olarak bunların kavramaları da birbirinden farklı. Aynı parça değil. Ülkemizde bir diğer nispeten yaygın olan mod farklı motorda EF 30 kalsalardı kullanıldı. 3 serisinde kullandığı 3 16 ve 3 20. İyide bulunan 1 6 litre hacmindeki 130 artı ve 170 beygirlik motorlar. Bu motorlar arasında diğerleri kadar büyük radikal farklar yok. İkisi de aynı turbo paylaşıyor ve bu torbalar geçiti firması tarafından üretiliyor. Ama turbo olarak aynı olsa bile motor aynı turbo basıncında çalışmayan 130 6’lık 0.7 bar basarken 100 70’lik 0.9 bara kadar çıkabiliyor.

 

 

Bunun haricinde en önemli farklardan bir tanesi 170 likte yağ soğutucusu bulunuyor. Motor daha fazla güç ürettiği için ya da daha fazla ısınıyor ve bu yüzden ayrı bir soğutucu eklemişler. 130 altınlı alıp direk yazılımla yüzde 70’lik seviyesine çıkartıp öyle kullanırsanız yağ sıcaklığında bir artma görebilirsiniz. Bu da uzun vadede motora ve turba zarar verecektir. Bir diğer farklılık da egzoz sisteminde 130 6’lık ikinci bir boru kullanılırken, 170 kliplerde 2 buçuk inçlik boru kullanılıyor. Turbo dan daha fazla basınçlı bir hava geldiği için doğal olarak daha yüksek basınçla egzoz gazı çıkıyor ve bunu tahliye etmek için de güçlü motordan biraz daha büyük çapa sahip egzoz boruları mevcut. 170 lik olan aynı zamanda EFOD kasa 5 20 yine de kullanılan motor bu 136 veya 75 belgeleri aynı zamanda 20 kasa bir serisi’nde de mevcut. Dediğim gibi motorlar arasında aynı gözükse de aslında büyük farklılıklar var ve sadece yazılım yapıp aynı şeye aslında erişebiliyorsunuz. Orada verdiğiniz paranın karşılığında aldığınız başka parçalar da var. Bunun da sebebi otomobiller seri üretim ürünleri olduğu için çok fazla miktarda satılıyor ve üreticiler kullanabilecekleri minimum fiyattaki ürünleri kullanmaya çalışıyor. Bu şekilde yaptıkları zaman parça başına fiyat farkı çok az olsa bile yüzbinlerce otomobil sattıkları zaman gebe kalan para daha fazla olmuş oluyor.

Share

Bu Makaleleri de Sevebilirsiniz

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x